ProsjektLogg

Kan gamification styrke demokratiet?

Harald Ulrik Sverdrup er professor ved Spillskolen på Hamar. Han er vant til at studieretningen han brenner for blir oppfattet som en kuriositet for nerder

Publisert: 12. november 2020 Sted: Hamar

Ikke alle har fått med seg utviklingen i spillindustrien. Globalt har den for lengst passert filmindustrien.

Markedet for spill var globalt verdt 1230 millioner kroner i 2018. Den norske spillindustrien er også i kraftig vekst. Norsk spillbransje omsatte for 388 millioner kroner i 2018, Dette var en økning på 28 prosent fra 2017.

Midt i dette eventyret befinner Hamar og professor Harald Ulrik Sverdrup seg. Spillskolen er også i kraftig vekst, og har i dag 290 studenter og 20 ansatte, i tillegg til flere midlertidige og timelærere. Fagmiljøet på Hamar er internasjonalt og tverrfaglig, med både et praksisnært og teoretisk vitenskapelig fokus. Hamar kommune har vært offensive og støttet opp rundt næringen med et spesielt fokus på AR- og VR-teknologien.

Hva har spillutvikling med demokratiutvikling å gjøre? 

Det kommer til å bli besvart i løpet av forskningsprosjektet som nå er i gang. Vi er heldige som får anledning til å samarbeide med den inspirerende professoren på Hamar og kollegaene hans. Vi skal utforske mekanismer og "knep" fra spillutviklingen, og vurdere om de kan integreres i  appen som skal benyttes i dialogen mellom folk og folkevalgte.

 

Gamification

Stikkordet her er gamification.  Dette er en tilnærming for å løse utfordringer som brer om seg i flere sammenhenger. De fleste av oss kommer i kontakt med gamification på en rekke områder i hverdagen - kanskje uten å tenke over det.

Når din digitale klokke eksempelvis gir deg oppfordringer og oppmuntringer til mer bevegelse, eller når treningsappen din gir deg et digitalt klapp på skuldra, er dette en form for gamification.  Gamification kan i praksis brukes for å stimulere og forsterke alle prosesser og omstillinger.

Professor Sverdrup fra Hamar, har blant annet deltatt i store internasjonale prosjekter, der gamification har blitt brukt for å stimulere til omstilling av tysk industri. Fransk industri ønsker nå å bruke gamification til å styrke arbeidet med det grønne skiftet.

 

Ikke i tvil

-Vi er entusiastiske for muligheten til å kunne jobbe sammen med Hamar-miljøet, forteller daglig leder Terje Andersen i PostLocal. -Vi er ikke i tvil om at elementer av gamification kan være stimulere til mer engasjement og deltagelse i demokratiet. -Ettersom fokuset i prosjektet er ung politisk dialog, mener vi at elementer av gamification er spesielt interessante. 

Som et ledd i videreutviklingen av appen som innbyggerne skal benytte, vil vi være åpne for å teste ulike varianter av gamification, avslutter Andersen. Jobben med dette kommer til å starte et stykke ut i 2021.

Les mer om Spillskolen på Hamar-her
Hamarstudenter vant spillbransjens "Oscar"

  

PostLocal - noe
PostLocal - noe

Ta kontakt

Ønsker du en prat, et pristilbud, eller mer informasjon - ta kontakt! Vi svarer deg innen 24 timer.

ProsjektLogg